Достапни линкови

Дебар во пандемија почнува со рестрикција на вода


Илустрација - Дебар

Од денеска во Дебар почнува дневна тричасовна рестрикција на вода, што предизвика бројни реакции кај жителите, но и кај здравствените работници, јави нашиот дописник од Дебар.

По констатирањето дека епидемиолошката состојба во општината е стабилна, бидејѓи повеке од еден месец нема заразени со коронавирус, градоначалникот на Дебар, Хекуран Дука, изјави дека во градот започна рестрикцијата на водата за пиење од три часа - од 13 до 17 часот. Според Дука, локалната власт наскоро ке реализра проект за надминување на проблемите со водоснабдувањето во летниот период во Дебар .

Директорот на ЈКП „Станрад“, Мазлум Леши, за Радио Слободна Европа изјави дека воведувањето на рестрикцијата е поради зголемена потрошувачка на вода, но исто така и злоупотребата на водата за наводнување на зелени површини.

„Имаме стара водоводна мрежа која не одговара на потребите“, додаде Леши.

Здраствените работници нагласуваат дека токму сега на населението во време на пандемија му е потребна вода. Епидемиологот Ментор Мела за РСЕ изјави дека миењето на рацете е основа на превентивната заштита од Коронавирусот, јави дописникот од Дебар.

XS
SM
MD
LG