Достапни линкови

logo-print

Косово ќе бара враќање на имоти од поранешна Југославија


Косовското Министерство за надворешни работи формираше комисија која ќе побара враќање на имотот на просторот на поранешна Југославија за кој Приштина смета дека му припаѓа на косовските фирми, пишува денеска весникот „Коха диторе“. Комисијата, во која се и претставници на Агенцијата за приватизација, тврди дека идентификувала имот на општествени претпријатија кои се наоѓаат во земјите од поранешна Југославија, и наведува дека постојат 172 објекти од таков вид. Весникот наведува дека најголем број од ваквите објекти се во централна Србија, вкупно 104, потоа во Црна Гора 42, во Босна и Херцеговина 15, шест во Хрватска, четири во Македонија и еден во Словенија. Министерот во косовската Влада Артан Бехрами рече дека за враќање на имотот прво ќе разговара со Црна Гора, чии власти, како што рече, досега покажале најмногу конструктивност.
XS
SM
MD
LG