Достапни линкови

logo-print

Рекордно уништување на озонот над Арктикот


Рекорна загуба на озон регистрирала Светската метеролошка организација. Според податоците на агенцијата на Обединетите нации, во изминативе неколку месеци се уништени 40 проценти озон над Арктикот. Озонската обвивка околу земјата е природна заштита од штетните зрачења од сонцето. Според организацијата, проблемот е во зголемената употреба на супстанци кои ја уништуваат заштитната обвивка околу земјата.
XS
SM
MD
LG