Достапни линкови

logo-print

Белорусија воведе варијабилен курс на националната валута


Народната банка на Белорусија

Народната банка на Белорусија

Белорусија денеска дозволи ефективна девалвација на националната валута до десет проценти со цел да им го олесни пристапот на компаниите до странските валути. Купувањето и продавањето на странски валути ќе може да се одвива по варијабилен курс од десет отсто, соопшти денеска Белоруската национална банка. Потегот следи во услови кога белоруските власти се трудат да го олеснат притисокот врз оптеретените јавни расходи и зголеменото трошење на резервите. Агенциите за кредитен рејтинг веќе ја симнаа земјата на пониски рангови поради растечкиот јавен долг.
XS
SM
MD
LG