Достапни линкови

logo-print

Русија се повлече од Меѓународниот кривичен суд


Меѓународниот кривичен суд

Меѓународниот кривичен суд

Русија соопшти дека формално го повлекла својот потпис од оснивачкиот статут на Меѓународниот кривичен суд.
Со декрет потпишан денеска, претседателот Владимир Путин му нареди на Министерството за надворешни работи да ги извести Обединетите нации за решението.

Судот "не успеа да стане вистински независен и авторитетен меѓународен судски орган", се вели во соопштението на министерството.

На 14 ноември, главниот обвинител на МКС Фату Бенсуде, прв пат изјави дека конфликтот во Украина треба да се смета за меѓународен оружен конфликт меѓу Русија и Украина.

Русија во 2000 та година го потпиша Римскиот статут на Меѓународниот кривичен суд, кој беше формиран за судење на воените злосторства, но земјата не го ратификуваше договорот за членство.

XS
SM
MD
LG