Достапни линкови

Црногорската опозиција не ги признава изборните резултати


Прес конференција на Демократскиот фронт, Подгорица, 16.10.2016.

Прес конференција на Демократскиот фронт, Подгорица, 16.10.2016.

Претставници на Демократскиот фронт, Големата коалиција Клуч, Демократите и Социјалдемократската партија решија да не ги признаат резултатите од парламентарните избори во Црна Гора. Според нив, изборниот процес бил проследен со низа злоупотреби, кои, како што наведуваат, „по содржината и бројот ги надминале сите претходни изборни процеси во историјата на парламентаризмот во Црна Гора“. „Посебно, имајќи предвид фактот дека одделни медиуми уште во саботата најавија, а државните органи на Црна Гора соопштија, дека за време на изборниот ден се случил обид за државен удар. Јасно е дека во атмосфера на државен удар, на самиот изборен ден, не можат да се одржат слободни, фер и чесни избори“, оцени опозицијата. Тие бараат независна комисија, во рамки на која треба да се вклучат и претставници на меѓународната заедница, да ги констатира и испира сите факти во врска со наведениот државен удар и на јавноста да соопшти кои се извршителите, и кои се налогодавачите на тоа кривично дело.

XS
SM
MD
LG