Достапни линкови

logo-print

Уставниот суд ја отфрли иницијативата за аболицијата на Иванов


Уставниот суд ги отфрли двете иницијативи за оценување на уставноста на одлуките за помилување на 56 лица од страна на претседателот Ѓорге Иванов, коишто ги донесе во април годинава.

Од Уставниот суд брифираат дека претседателот Иванов врз основа на одредби од Уставот, како и врз основа на одредби на Законот за помилување и од Законот за дополнување на законот за помилување, а во врска со член 114, Став 1 од Кривичниот законик, на 27 мај 2016 година донел одлуки за поништување на своите одлуки за помилување за сите поедично наведени лица и со оглед на тоа дека тие одлуки веќе не постојат судот ги отфрлил иницијативите, бидејќи тој веќе немал што да оценува.

XS
SM
MD
LG