Достапни линкови

logo-print

Нема прекршочни пријави за медиумите во првиот период


Привремената комисија за следење на медиумското преставување на денешната седница реши да не поднесе предлози за прекршочни пријави против радиодифузерите до Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиуми.

Според општиот заклучок на Привремената комисија, се оценува дека информативните изданија на радиодифузерите биле главно неутрални, а медиумите се обиделе да обезбедат ставови од повеќе извори.

Привремената комисија воедно ги повика медиумите да ги почитуваат законските обврски да известуваат балансирано, и да избегнуваат поистоветување на партија со државата.

Привремената комисија го разгледуваше извештајот на АВМУ за известувањето на 18 телевизии и радио-дифузери. Согласно методологијата на АВМУ, на 100 дена пред изборите се разгледува почитувањето на Изборникот Законик од страна на радиодифузерите, при што членовите кои се однесуваат на баланс во известувањето и поистоветувањето на партија со држава се разгледуваат во 10 - дневни периоди.

XS
SM
MD
LG