Достапни линкови

logo-print

Во Грција ќе се врши предрегистрација на баратели на азил


Во Грција кон крајот на овој месец ќе почне предрегистрација на баратели на азил кои се наоѓаат во прифатните центри, а кои пристигнале во земјата пред 20 март и сакаат да поднесат барање за меѓународна заштита во Грција, соопшти Европската служба за поддршка на баратели на азил (ЕАСО).

Предрегистрацијата, која ќе трае до крајот на јули, ќе ја спроведе Службата за азил со финансиска поддршка на Европската комисија, а УНХЦР и ЕАСО ќе ја поддржат во тој процес.

Предрегиострацијата е прв чекор кој треба да се примени за да се дојде до меѓународна заштита во Грција, а може да доведе и до разгледување на барања за меѓународна заштита од страна на грчките власти и потенцијално признавање на корисниците на меѓународна заштита, или префрлање во друга држава членка на ЕУ согласно Даблинските одредби или планот за прераспределба.

Оние кои сакаат да бидат предрегистрирани мора да бидат физички присутни во текот на процедурата, вклучувајќи ги сите членови на семејството, се додава во соопштението на ЕАСО.

XS
SM
MD
LG