Достапни линкови

logo-print

НАТО отвора центар за сузбивање на џихадисти во Тирана


Албанската министерка за одбрана Мими Кодели денеска изјави дека НАТО го прифати предлогот на Албанија во Тирана да се отвори центар кој би помогнал во спречување на лицада се приклучат кон терористичките групи во Сирија и во Ирак.

Таа посочи дека пред неколку дена идејата ја одобриле 28 земји-членки, во момент кога „појавата на странски терористички борци достигна загрижувачко ниво“.

Во центарот ќе се обучуваат луѓе од земјите-членки и партнерските земји на НАТО, со цел да можат да ги „сфатат причините за радикализација на граѓаните“ и да изнајдат начини да го спречат тоа.

XS
SM
MD
LG