Достапни линкови

logo-print

Европската комисија го одобри гасоводот ТАП


Архивска фотографија

Архивска фотографија

Европската комисија денеска го одобри договорот со Грција за изградба на гасовод што треба да носи гас од Азербејџан во ЕУ. Трансјадранскиот гасовод(ТАП), долг 878 километри, има за цел да ја намали енергетската зависност на Европа од Русија. Според планот, гасоводот треба да почнува од гасното наоѓалиште Шах Дениз II во Азербејџан, па преку Турција, Грција, Албанија и под Јадранското Море да стигнува до Италија. Се очекува првите количини гас да стигнат во Европа до 2020 година.

XS
SM
MD
LG