Достапни линкови

logo-print

Во Хрватска исчезнуваат сè поголем број деца бегалци


Група експерти на Советот на Европа за сузбивање на трговијата со луѓе го објави најновиот извештај за Хрватска во кој изрази загриженост за сè поголемиот број исчезнати деца меѓу бегалците и ги повика властите во Загреб да преземат мерки за спречување на таквите случаи. Весникот „Јутарњи лист“ пишува дека оваа порака на официјален Загреб му ја испратил и Торбјорн Јагланд, генералниот секретар на Советот на Европа. Групата експерти на СЕ за сузбивање на трговијата со луѓе во истиот извештај ги поздрави некои од мерките што се преземаат, како усвојување на законот за оспособување на вработените, подигнување на свеста во училиштата за трговијата со луѓе, како и националната стратегија за сузбивање на сиромаштијата и социјалната исклучивост.

XS
SM
MD
LG