Достапни линкови

logo-print

ЕУ го зголеми притисокот врз Грција за границата


Европската комисија вчера усвои извештај со кој се зголемува притисокот врз Грција да почне адекватно да ја контролира границата со закана дека Атина би можело да се соочи со мерки од Брисел. Комисијата препорачува Грција да ги проверува сите мигранти преку базата на криминалци, но и да ги смести додека не биде обработени ваквите податоци. Комисијата наведува дека мигрантите кои немаат право на азил мораат брзо да бидат враќани. Грција има три месеци за да ги исполни овие барања. Во спротивно Европската комисија би можела да им препорача на другите членки на Унијата повторно да воведат контроли на границите.

XS
SM
MD
LG