Достапни линкови

logo-print

Отворен центар за борба против екстремизмот на ЕУ


Европската унија отвори нов центар за координирање на борбата против насилниот екстремизам, велејќи дека Европа се соочува со најголемата терористичка закана во последните десет години. Европскиот антитерористички центар беше официјално отворен денеска во Хаг, како дел од европската агенција за спроведување на законот, Еуропол. Во центарот ќе работат меѓу 40 и 50 експерти за антитероризам кои треба да делат разузнавачки податоци, да трагаат по странски борци и по изворите на финансирање на тероризмот и да им помага на земјите од ЕУ во истрагите. Се проценува дека на страната на екстремистите во Ирак и во Сирија се бореле околу пет илјади државјани на земјите од ЕУ, од кои голем број се вратиле дома.

XS
SM
MD
LG