Достапни линкови

Словачка ќе испрати 25 полицајци во Македонија


Словачкиот премиер Роберт Фичцо

Словачкиот премиер Роберт Фичцо

Словачкиот премиер Роберт Фицо изјави денеска дека неговата земја ќе испрати 25 полицајци да и помогнат на Македонија во справувањето со приливот на бегалци. Според него, словачката влада се очекува во наредната недела да го одобри испраќањето на полицајците во Македонија во февруари.

Тој истакна и дека Словачка е подготвена да им помогне на сите земји на билатерално ниво како дел од меѓународната соработка. Фицо нагласи и дека се загрижени што ќе се случува на пролет кога ОН проценија дека приливот на бегалци ќе биде поголем од досегашниот. Тој најави и дека властите размислуваат да испратат и дополнителни 20 полицајци во Словенија. Словачка веќе испрати и 50 претставници на безбедносните сили во Унгарија.

XS
SM
MD
LG