Достапни линкови

logo-print

Шведска со контрола на бегалците


Шведска започна со спроведување на фото проверки на границата со Данска со цел да се спречи масовниот прилив на бегалците од Авганистан, Ирак и Сирија. Проверките се извршуваат во сите возови, автобуси и траекти на патниците кои патуваат од Данска за Шведска. Шведска прими околу 160 илјади баратели на азил во минатата година, најмногу во ЕУ по Германија. Шведските власти соопштија дека не може повеќе да се справи со нерегулираниот прилив на бегалци во земјата. По неколку часа откако Шведска ја заостри контролата слични мерки започна да спроведува и Данска за бегалците кои доаѓаат од Германија.

XS
SM
MD
LG