Достапни линкови

logo-print

СДСМ поднесе тужба против претходниот состав на ДИК


СДСМ денеска поднесе тужба до Управниот суд на РМ против стариот состав на Државната изборна комисија поради незаконска одлука која се однесува на издавањето државни хартии од вредност. Тужбата, како што информираат, е поднесесена поради ненадлежност на стариот состав на ДИК, како и поради тоа штое целосно правно нејасна.
- Со тужбата бараме поништување на одлуката на Државната изборна комисија со која е одлучено дека „Емисијата на државни хартии од вредност и државни записи од страна на Министерството за финансии на домашен пазар не претставува акт или документ кој се однесува на правни, финансиски и кадровски прашања поврзани со организација на изборите“, па поради тоа не подлежи на согласност, односно одобрување од страна на дополнителниот заменик министер, наведуваат од СДСМ.
Тужбатата, стои во соопштението, е поднесена поради ненадлежност на стариот состав на ДИК, чиј мандат е истечен на 8 ноември 2015 година.
Додаваат дека тужбата е поднесена и поради тоа што, спроед нив, самата одлука е целосно незаконски формулирана.

XS
SM
MD
LG