Достапни линкови

logo-print

Жени станаа општински советнички во Саудиска Арабија


Најмалку четири жени од Саудиска Арабија освоија места во општинските совети на земјата во првите избори кои беа отворени за учество на жените икако гласачи и како кандидати. Годинава за прв пат во Саудиска Арабија им е дозволено на жените да гласаат и да се кандидираат за советнички места на локалните избори.

Како кандидати на изборите биле регистрирани вкупно 978 жени и 5,938 мажи.а во зибирачкиот список биле заведени1.35 милион мажи и 130 000 жени со право на глас. Одржувањето на први избори на кои право да се кандидираат и да гласаат имаат и жените, се смета за голем чекор кон намалување на ограничувањата за жените во оваа земја.Мажите и женитегласале одвоено на гласачките места.

XS
SM
MD
LG