Достапни линкови

Курц-Западен Балкан да биде во фокусот на ЕУ


Австрискиот министер за надворешни работи, Себастијан Курц

Австрискиот министер за надворешни работи, Себастијан Курц

Австрискиот министер за надворешни работи, Себастијан Курц изјави денеска дека на Европската унија е и потребен Западен Балкан за надминување на предизвиците на иднината. Тој на отворањето на конференцијата на експерти на ЕУ и Западен Балкан, нагласи и дека Западен Балкан мора да биде во фокусот на идната глобална стратегија на Унијата.

Според него, многу нивни предизвици, како што е актуелната бегалска криза, директно се поврзани со Западен Балкан. Курц истакна дека европска перспектива за Западен Балкан, како поттик за реформите, денеска е поважна од кога и да е за стабилноста на регионот и на Унијата.

XS
SM
MD
LG