Достапни линкови

logo-print

Прскање на скопските улици против загадување на воздухот


Градот Скопје денеска почнува со мерки за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух. Ќе се нанесува средство калциум-магнезиум ацетат на улиците за контрола и намалување на ситната прашина и за стабилизација на патиштата. Со средството ќе се третираат булеварот „Свети Климент Охридски“ и улиците „Свети Кирил и Методиј“ и „Јордан Мијалков“.Брзината на улиците каде што ќе се нанесува средството ќе биде ограничена на 40 километри на час, заради можна појава на лизгавост на коловозот. При разградувањето на супстанцијата може да се почувствува слаб мирис на оцет, но не е опасно по здравјето на луѓето.

XS
SM
MD
LG