Достапни линкови

logo-print

Грција доби 35 милијарди евра помош од ЕУ


Европскиот парламент со големо мнозинство одобри финансика помош за Грција во висина од 35 милијарди евра, што ќе биде доделена на земјата преку фондовите на унијата. Средствата се вклучени во буџетот на ЕУ за периодот до 2020 година. Сумата предвидува 20 милијарди евра од европските структурни фондови и 15 милијарди евра од земјоделските фондови. Предлогот за финансиската помош е одобрен од Европската комисија. За него во Европскиот парламент „за“ гласаа 586 пратеници, „против“ 87, а 21 беа воздржани. Средствата се врзани со мерки за реализација на проекти од национално значење за Грција и за подобрување на економската и инвестициска клима во земјата. Кон средината на јули заменикот претседател на Европската комисија Валдис Домбровскис изјави дека Комисијата подготвила инвестициски пакет за развој на грчката економија во висина од 25 милијарди евра. Инвестицискиот пакет е за периодот до 2020 година и не е поврзан со третата кредитна програма за Грција.

XS
SM
MD
LG