Достапни линкови

logo-print

Руска активистка ја доби наградата Вацлав Хавел


Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) и ја додели годишната награда за човекови права Вацлав Хавел, на активистката Људмила Алексејева. 88-годишната дисидентка од советската ера, и една од најгласните затапници за почитување на човековите права, денеска во Стразбур ја прими престижната награда. Таа во 1960 година му се придружи на советското дисидентско движење, пред да стане член на Московската хелсиншка група. Принудена да емигрира во САД во 1977 година, таа се врати во Москва во 1989 година за да ја продолжи нејзината работа. Наградата од 60 илјади евра е наменета за индивидуалци или организации кои имаат остварено „најдобра активност во одбрана на човековите права во Европа и пошироко.“

XS
SM
MD
LG