Достапни линкови

logo-print

Поради мигрантите ЕК со казнени процедури против земји членки


Европската комисија соопшти денеска дека отвара 40 казнени процедури против држави од Европската унија поради тоа што не ги примениле правилно заедничките законски прописи поврзани со мигрантите. Против Бугарија се отворени три процедури, две „официјално информативни писма“ и еден „мотивирачки став“. Трите процедури се поврзани со недостиг на податоци дали Бугарија соодветно ги применува законите на ЕУ. Во појаснувањето се наведува дека Бугарија не соопштила какви национални мерки презела за да ја примени директивата од 2011 година, со која се определуваат минималните стандарди за давањето заштита на граѓани надвор од државите на ЕУ или на лица без државјанство. Бугарија не ја спровела и директивата по процедурите за давање азил. Со оваа директива се утврдуваат правилата за давање и одземање азил и таа е одобрена во 2005 година и во националното законодавство требало да биде воведена до 20 јули.

XS
SM
MD
LG