Достапни линкови

logo-print

Министрите за внатрешни работи на ЕУ дискутираат за бегалската криза


Министрите за внатрешни работи на Европската унија денеска имаат средба на која дискутираат да распределба на околу 120 илјади мигранти меѓу земјите членки на Унијата. Европа се соочува со една од најголемите кризи во последните децении, откако десетици илјади луѓе пристигнаа на континентот бегајќи од војните и сиромаштијата на Блискиот Исток, Африка и Азија. Во пресрет на состанокот во Брисел, Чешка повторно истакна дека ќе одбие било каков систем на задолжителни квоти, исто како и неколку централноевропски земји. Лидерите на ЕУ се подготвуваат на 23 септември да одржат вонреден самит за бегалската криза.

XS
SM
MD
LG