Достапни линкови

logo-print

Виенски обврски за Западен Балкан


Со декларацијата усвоена на самитот за Западен Балкан во Виена земјите учеснички се обврзаа дека меѓусебните несогласувања нема да ги злоупотребуваат една против друга во процесот на европските интеграции, како и дека ќе ја прифатат поддршката на Европската унија во решавањето на билатералните спорови. На самитот е заклучено дека е потребно поголем напор за да се забрзаат домашните реформски процеси, како и борбата против корупцијата и организираниот криминал. Што се однесува до Македонија се наведува дека е неопходно да се зголемат напорите за изнаоѓање компромис меѓу Македонија и Грција за спорот со името. Во врска со илегалната имиграција лидерите го потенцираа значењето на организирање конференција на високо ниво, посветена на предизвиците на западно балканската рута.

XS
SM
MD
LG