Достапни линкови

Курц-Заштита на границите на ЕУ и балканската рута


Австрискиот министер за надворешни работи Себастијан Курц

Австрискиот министер за надворешни работи Себастијан Курц

Австрискиот министер за надворешни работи Себастијан Курц побара подобра заштита на надворешните граници на ЕУ, како и поголема контрола на западно-балканската транзитна рута за да се намали бранот на азиланти. Тој во интервју за виенскиот дневник „Естерајх“ наведува предлози за справување со бегалската криза и борба против шверцот со луѓе. Курц се залага за меѓународна акција против Исламска држава, при што Австрија би обезбедила опрема. Според него, бегалците треба да бидат заштитени и згрижени во близина на нивната татковина. Тој се залага и за одредување квоти за распределба на бегалците во ЕУ.

XS
SM
MD
LG