Достапни линкови

Продолжи судењето на новинарката Хадиџа Исмаилова


Мајката на Хадиџа, Елмира Исмаилова.

Мајката на Хадиџа, Елмира Исмаилова.

Судот во Баку денеска го продолжи судењето на истражувачката новинарка Хадиџа Исмаилова, каде нејзината мајка и сестра изразија сомнеж кон непристрасноста на судот. 39-годишната Исмаилова која е дописник за Радио Слободна Европа и која доби награди за пишување на текстови за корупција, е обвинета за проневера на пари, даночно затајување и злоупотреба на службената положба. Групите за човекови права и западните влади обвиненијата за Исмаилова ги оценија како политичкли мотивирани. За време на прекинот на рочиштетот, нејзината мајка Елмира Исмаилова изјави дека судењето е „лага од врвот до дното.“ Таа рече дека судот веќе одбил неколку жалбени поднесоци, вклучително и барањето за една недела дополнителни разговори со нејзините адвокати, сведочење во судницата од многумина регистрирани како сведоци и т.н.

XS
SM
MD
LG