Достапни линкови

Првите детални фотографии од планетата Плутон испратени од американското вселенско летало „нови хоризонти“ покажуваат дека таму имало заледени планини, додека на неговата месечина Шарон и кањони подлабоки од оние на Земјата. Посебно зачудувачки за научниците било отсуството на кратери предизвикани од надворешни удари. Тоа, според нив, значи дека Плутон е геолошки активен и оти планините не биле предизвикани од надворешни сили туку од внатрешна топлина.

XS
SM
MD
LG