Достапни линкови

logo-print

Гевгелија ќе отвори прифатен пункт за мигранти


Во Гевгелија ќе се отвори специјален пункт за еднодневен престој на мигрантите до нивно заминување со јавен превоз кон Табановце. За отворање на прифатен пункт се договориле гевгелискиот градоначалник Иван Франгов и претставници на УНХЦР и на Меѓународниот Црвен крст. Во пунктот ќе се прифаќаат мигранти кои секојдневно пристигнуваат преку македонско-грчката граница.

Претставниците на УНХЦР побараа пунктот за еднодневен престој да биде лоциран на просторот околу автобуската и железничката станица во Гевгелија со цел да се спречи талкање на бегалците по другите делови од градот. Пунктот ќе биде опремен со тоалети, вода, маси и клупи и со заштита од сонце.

Градоначалникот на Гевгелија вели дека има потребата од ваков пункт и во меѓуграничниот простор на Македонија и Грција каде што престојуваат многу бегалци без никакви услови.

XS
SM
MD
LG