Достапни линкови

logo-print

Итен состанок на ЕБЦ поради Грција


Управниот одбор на Европската централна банка се состанува денеска за да дискутираат дали да продолжат со доделување итни заеми на други банки во Грција. Европската централна банка ги испраќа итните фондови на дневна основа на централната банка на Грција, која потоа ги распределува на останатите банки. Грците повлекоа милијарди евра од банките во последните неколку недели, а и вчера имаше долги редици пред банкоматите поради банкарската паника.

Вторник, 30 јуни, е датумот кога завршува втората спасувачка програма за Грција. Тоа е и датумот до кој земјата треба да отплати долг од 1,5 милијарди евра на ММФ. Невозможно е плаќањето да се изврши без доверителите да доделат средства.


XS
SM
MD
LG