Достапни линкови

Дачиќ-Значајна стабилноста на Македонија


Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ

Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ

Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ денеска во рамките на средбата на земјите-членки на Централно европската иницијатива во Охрид изјави дека многу е важно да се задржи стабилноста во Македонија, а тоа е значајно и за целиот регион. Како актуелен претседавач на ОБСЕ, тој посочи дека по случувањата во Куманово два пати во Македонија го испратил претставникот за Западен Балкан кој разговарал со државниот врв и претставници на опозицијата.

Тој нагласи дека ги поддржуваат сите настојувања на ЕУ состојбата да се сведе во политички рамки. Во врска со мигрантите кои транзитираат преку Македонија и Србија Дачиќ смета дека ЕУ треба да разгледа механизми како нивните граници се така чуствителни и како поминуваат толкав број мигранти.

XS
SM
MD
LG