Достапни линкови

Иванов-ЕУ и НАТО да донесат храбри одлуки


Македонскиот претседател Ѓорге Иванов

Македонскиот претседател Ѓорге Иванов

Прашањето за проширувањето да се врати високо на агендата на Европската унија, со него да не се занимава само Комисијата, туку и Европскиот совет и да не се смета само како техничко прашање. Ова е една од клучните пораки која лидерите на земјите од „Процесот Брдо – Бриони“ ја упатија на денешниот самит во Будва. Македонскиот претседател Ѓорге Иванов кој учествуваше на самитот порача дека време еНАТО и Европската унија да донесат храбри одлуки. Крајно време е Унијата и НАТО, според него да го пополнат безбедносниот вакуум во Европа, бидејќи ако тие не го пополнат, некои други сили и актери ќе го направат тоа.

Нервозата предизвикана поради стагнацијата во интеграциите, како што наведе тој придонела да се јави политичка криза, која создала услови и за безбедносна криза. Иванов уште еднаш истакна дека блокадите од јужниот сосед и нерешителноста на ЕУ негативно влијаат на темпото на реформите, на нивото на политичка култура кај лидерите. Според него, за да се надмине состојбата во која се наоѓа Македонија неопходно е паралелно движење во интеграциите и надминување на внатрешните проблеми и билатералните разлики. Тој побара итен прием на Македонија во НАТО со привремената референца.

XS
SM
MD
LG