Достапни линкови

Шимоновиќ-Кризата може да се реши


Иван Шимоновиќ, помошник генерален секретар на Обединетите нации за човекови права.

Иван Шимоновиќ, помошник генерален секретар на Обединетите нации за човекови права.

Помошникот на генерален секретар на ОН за човекови права Иван Шимоновиќ, кој е во посета на Скопје денеска изјави дека силно верува оти кризата во земјата може да се реши и го поздрави отворањето на дијалогот меѓу Владата и опозицијата. Според него, неопходно е да се прошири дијалогот и во него да се вклучи и граѓанското општество со цел да се изгради доверба.

Шимоновиќ оцени дека има потреба од брза, сеопфатна и независна истрага, како за инцидентите во Куманово, така и за инцидентите поврзани со прислушувањето.Тој смета и дека за прашањето со Куманово ќе биде потребна и одредена меѓународна помош. Тој изрази уверување и дека продолжувањето со реформите за пристапувањето кон ЕУ, во рамката поврзана со човековите права и нејзините одредници, обезбедува јасен пат по кој што треба да се движи Македонија.

XS
SM
MD
LG