Достапни линкови

Ахмети-Не се јасни мотивите и целите за нападот во Куманово


Лидерот на ДУИ Али Ахмети

Лидерот на ДУИ Али Ахмети

Лидерот на ДУИ Али Ахмети изјави дека некои борци на ОНА бил дел од вооружената група во Куманово и дека нивните мотиви и цели не му се јасни и оти нема причина за нова војна. Тој во интервју за австрискиот весник нагласува дека ОНА беше демобилизирана во 2001 година и лицата кои сега се повикуваат на неа тоа го прават како поединци.

Ахмети нагласува и дека не сака да учествува во теориите на заговор што се шират низ медиумите. Тој ја отфрла теоријата на Русија дека настаните во Македонија се провоцирани од НАТО, ЕУ и Вашингтон. Според него постои можност Русија да се обидува да го зголеми влијанието во Македонија, но тоа, како што наведува тој нема да и успее. Ахмети смета и дека нема потреба за ревизија на Охридскиот договор или за креирање нов за да се регулира соживотот меѓу Албанците и Македонците во земјата.

XS
SM
MD
LG