Достапни линкови

logo-print

Милијарда евра од ЕУ за инфраструктура на Западен Балкан


ЕУ ќе издвои до една милијарда евра за вклучување на земјите од Западен Балкан во Главната мрежа за инфраструктурно поврзување. Ова денеска го договориле премиерите на Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, како и Србија, Црна Гора и Косово со еврокомесарите за проширување и за транспорт, Јоханес Хан и Виолета Булц.

Хан по конференцијата изјави дека се среќни за постигнатиот договор, оти поврзување е едно, но сеопфатна дополнителна мрежа е нешто друго. ЕУ, според него ќе придонесе како прв чекор до 130 милиони евра во 2015 година од ИПА 2 фондовите, со цел да се почне со имплементирање на ова вмрежување. А, во следните години, според него ќе обезбедат до една милијарда евра.

XS
SM
MD
LG