Достапни линкови

logo-print

Расте бројот на баратели на азил


Високиот комесаријат на Обединетите нации за бегалци објави извештај кој покажува дека се зголемува бројот на луѓе кои аплицираат за азил во 44 земји што во извештајот се наведени како „индустријализирани“. Само во минатата година биле регистрирани 866 илјади баратели на азил. Тоа, според извештајот, е за скоро 270 илјади повеќе од претходната 2013 година, или скок од 45 насто. Како главни причини се наведени вооружени конфликти, влошување на безбедносната или хуманитарната ситуација и кршење на човековите права. Најмногу баратели на азил има од Сирија, Ирак, Авганистан, Србија и Косово. Пет најпосакувани дестинации се Германија, Соединетите држави, Турција, Шведска и Италија. Најголем пораст на баратели на азил има во јужна Европа, каде што главно стигнуваат со бродови преку Медитеранот. Бројот на нови баратели на азил во Германија лани изнесуваше 173 илјади, што е за 58 насто повеќе во споредба со претходната година.

XS
SM
MD
LG