Достапни линкови

logo-print

Високо ниво на жива ги загрозува птиците на Арктикот


Научниците велат дека нивото на жива во пердувите на птиците на Арктикот, е зголемено речиси за 50 пати повеќе во последните 130 години. Канадските биолози анализираат музејски примероци на пердуви од галеби од од тој период. Во студија објавена денеска, се вели дека многу видови со децении се изложени на жива. Тимот научници вели дека тоа би можело да има влијание врз способноста на птиците за репродукција. Нивото на жива расте во арктичките птици, риби, и цицачи, главно поради атмосферското загадување предизвикано од согорување на јаглен.

XS
SM
MD
LG