Достапни линкови

logo-print

Русија ќе го запре гасот за БиХ ако земјата извезе оружје во Украина


Русија на надлежните институции во БиХ им испратила писмо во кое предупредува дека доколку не се откаже од извозот на оружје во Украина, Босна и Херцеговина ќе остане без снабдување со гас, односно доколку БХ гас, кој инаку на руски Газпром му должи 102 милиони конвертибилни марки, тој долг не го исплати веднаш и одеднаш.

Како што јавува Федералната телевизија, Русија уште се заканила дека освен тоа, ќе ја зголеми и цената на гас за Босна и Херцеговина.

Овие предупредувања, ги примил амбасадорот на БиХ во Русија Иван Барбиќ, кој писмото од Руската федерација пред два дена го проследил до Министерството за надворешни работи. Во писмото, меѓу другото, се бара властите во БиХ да се откажат од намерата да извезуваат оружје во Украина.

XS
SM
MD
LG