Достапни линкови

logo-print

Швајцарија против ограничувањето на бројот на имигрантите


Знамето на Швајцарија

Знамето на Швајцарија

Гласачите во Швајцарија се изјаснија против предлогот да се ограничи бројот на имигрантите во земјата, но и против иницијативата за елиминирање на специјалните даночни олеснувања за богатите странци . Со предлогот за кој се одлучуваше на денешниот референдум, требаше да се воведе ограничување на имиграцијата на околу 17 илјади луѓе годишно или 25 отсто од досегашниот број, поради заштита на животната средина. Околу 78 проценти од гласачите го одбија предлогот, а 60 отсто гласаа против иницијативата за отстранување на специјалните даночни олеснувања за богатите странци. Околу 25 проценти од работната сила во Швајцарија се странци, а земјата по втор пат оваа година гласаше за прашање за имиграцијата.

XS
SM
MD
LG