Достапни линкови

logo-print

Кампања на ОН за луѓето без државјанство


Агенцијата за бегалци на ОН соопшти дека ќе започнат кампања за да ги убедат владите да се реши проблемот со луѓето без државјанство во рок од 10 години. Од УНХЦР денеска соопштија дека кампањата со наслов „Јас припаѓам“ се однесува на околу 10 милиони луѓе во светот кои немаат државјанство или пасош. Според нив луѓето без државјанство често немаат пристап до медицинска нега, образование и политички права, не можат да гласаат. Од Агенцијата велат дека ќе се обидат да ги убедат земјите во кои има луѓе без државјанство, да им го дадат. А ова особено важи за земјите кои не им даваат државјанство на малцинствата да ја укинат таа пракса. Високиот комесар на ОН за бегалци, Антонио Гутерес во соопштението вели дека луѓето без државјанство се чувствуваат како нивната егзистенција да е кривично дело.

XS
SM
MD
LG