Достапни линкови

logo-print

МОК привремено го призна Косово


Извршниот одбор на Меѓународниот олимписки комитет привремено го призна Косово, со што се создадени услови за полно признавање на Генералното собрание на ИОК кое ќе се одржи во декември во Монако. Се наведува дека Косово ги исполнило сите услови да биде признаено, иако досегашната практика на оваа организација беше земјите како Косово кои не се членки на Обединетите нации да не се прифаќаат за полноправни членки. Со евентуално добивање на полноправно членство во декември се отвора патот на косовските спортисти да се натпреваруваат на Олимписките игри во Рио де Жанеиро 2016 година.

XS
SM
MD
LG