Достапни линкови

logo-print

Италијанецот Меучи нов шеф на ЕУЛЕКС на Косово


Досегашниот шеф на ЕУЛЕКС во Косово, Бернд Боршард.

Досегашниот шеф на ЕУЛЕКС во Косово, Бернд Боршард.

Искусниот италијански дипломат Габриеле Меучи, денеска е именуван за нов шеф на Мисијата на Европската унија за владеење на правото во Косово, наречена ЕУЛЕКС Косово. Меучи ќе ја превземе функцијата од страна на Бернд Боршард на 15-ти овој месец и предвидено е да остане на ова место до 14-ти јуни 2015 година.

Мисијата на ЕУ во моментов е во процес на реконфигурација, со оглед на исфрлањето од употреба на основните задачи на локалните власти и другите актери на ЕУ, со одобрение на Советот на ЕУ во јуни оваа година.

Денешната одлука за именување на Меучи беше донесена од страна на Комитетот за политика и безбедносност на Унијата.

XS
SM
MD
LG