Достапни линкови

„Фич“ го намали кредитниот рејтинг на Хрватска


Хрватска се надева на приходи од туризмот.

Хрватска се надева на приходи од туризмот.

Агенцијата Фич го намали хрватскиот кредитен рејтинг за едно ниво – на ВВ за долгорочно задолжување во странска валута и ВВ+ во домашна, јавуваат хрватски медиуми.

Агенцијата очекува продолжување на рецесијата. Тие искажуваат сомнение и дека државата во скоро време ќе може да го стабилизира јавниот долг.

Според медиумите, приходите од ДДВ потфрлиле и дефицитот расте поради што е можно до крајот на годината да нема средства за плати. Сепак, Хрватска се надева на приходи од туризмот, иако и во таа гранка се регистрирани „минуси“.

XS
SM
MD
LG