Достапни линкови

logo-print

ЕУ ги усвои новите санкции против Русија


ЕУ денеска формално ги усвои пошироките економски санкции против Русија како одговор на нејзината вмешност во кризата во Украина. Според соопшетнието, новите мерки за кои беше постигната согласност пред два дена се однесуваат на руските банки, одбраната и енергетскиот сектор.

Со нив се ограничува пристапот на руските банки во сопственост на државата на европските финансиски пазари со што ќе се зголемат трошоците за бизнис секторот и ќе се намали неговиот придонес во економијата. Продажбата на оружје на Русија е забранета, како и технологија за нафтениот сектор.

XS
SM
MD
LG