Достапни линкови

logo-print

Недостасува оружје што САД им го дале на авганистанските сили


Според извештајот на Генералниот испектор за Авганистан недостасува оружје што било платено и купено од Соединетите Американски Држави за Авганистанските национални безбедносни сили. САД ги снабдија авганистанските сили со стотици илјади парчиња оружје, а Министерството за одбрана нема овластување да го повратат.Генералниот инспектор заклучил дека поради неспособноста на авганистанската влада да располага со оружјето, постои загриженост дека оружјето би можело да го добијат бунтовниците и оти тоа претставува дополнителен ризик за авганистанските цивили и авганистанските национални сили за безбедност.Извештајот доаѓа во опасен момент во Авганистан. "Њујорк тајмс", објави дека талибанците остваруваат клучни достигнувања во близина на Кабул, надвор од нивните упоришта.

XS
SM
MD
LG