Достапни линкови

logo-print

Хрватска го усвои законот за истополови бракови


Хрватска денеска го усвои Законот за животно партнерство на лица од ист пол. Според законот, хомосексуалните двојки ќе ги уживаат истите права, како и брачните партнери, освен правото на посвојување дете. Законот беше усвоен со 89 гласови „за“ и 16 „против“. Неговото усвојување беше проследено со аплауз од галеријата, од каде седницата ја следеа активисти за права на ЛГТБ лицата.

XS
SM
MD
LG