Достапни линкови

Светска банка-Хрватска шеста година по ред во рецесија


Логото на Светска банка

Логото на Светска банка

Претставникот на Светска банка Хонгјо Хам, изјави дека Хрватска навлегла во рецесија, бидејќи властите не разговараат за промени и затоа што го фаворизираат јавниот сектор наспроти приватните фирми. Според него, земјата најверојатно ќе се соочи со шеста последователна година во рецесија што е навистина необичен феномен. Тој во интервју за западните медиуми наведува дека недостига лидерство во економските реформи и јасна визија во која насока ќе се движи економијата. Во 2008 година хрватската економија е со пад од 13 отсто. Светска банка за оваа година очекува пад од 0,5 отсто.

XS
SM
MD
LG