Достапни линкови

НДП не ги признава изборните резултати, раководството поднесе оставка


Претседателот на Националната демократската преродба (НДП) Руфи Османи.

Претседателот на Националната демократската преродба (НДП) Руфи Османи.

Претседателот на Националната демократската преродба (НДП) Руфи Османи и раководството на партијата поднесоа оставка. Одлуката за колективна оставка е донесена на Централното собрание на НДП на состанокот одржан вчера во Гостивар. Лидерот на НДП, Руфи Османи, потпретседателот Артан Дика и секретарот Изет Зеќири ги отстапија раководните позиции, но продолжуваат со политичката активност. Одлуката, која е испратена како соопштение, ја базираат на, како што се наведува, морална одговорност за неисполнување на националните и политички цели, на раководството на НДП. Таа била донесена по направената анализа на изборниот процес, со забелешка дека Македонија не успеала да организира слободни и демократски избори. Во последното соопштение од Централното собрание се наведува дека НДП не ги прифаќа резултатите од изборите, како легални и легитимни. Со НДП во иднина ќе раководи Привремениот совет во состав: Зенун Исмаили, Весел Мемеди и Бинас Пајазити.
XS
SM
MD
LG