Достапни линкови

logo-print

Американски научници предупредуваат на астероиди


Група научници во САД велат дека 26 астероиди експлодирале во атмосферата на Земјата во периодот меѓу 2000 и 2013 година.
Групата го објави својот извештај на 22 април користејќи на податоци собрани од страна на договорната организација за сеопфатни нуклеарни тестирања. Тоа тело одржува глобална мрежа од сензори дизајнирани за откривање на тајните тестови за нуклеарно оружје.
Групата, Калифорнија БАРС Б6 12, вклучува голем број на поранешниот американски астронаути.
Според нивните наоди експлозиите предизвикани од страна на астероидите спаѓаат во енергија од една до 600 килотони. Бомбата што го уништи јапонскиот град Хирошима во 1945 година беше околу 15 килотони.
XS
SM
MD
LG