Достапни линкови

logo-print

ОН со предупредување за глобалното затоплување


ОН соопштија дека глобалното затоплување ќе предизвика ново ниво на ризици за човештвото. Во нивниот извештај се предупредува дека радикалните промени на климата кои само што започнале ќе се влошуваат и со тоа ќе се зголемат проблемите на човештвото, како сиромаштијата, болестите, насилството и бегалците.
Од друга страна, според нив, ќе се намалат придобивките од модернизирањето на општеството, како економскиот раст и сл. Во извештајот е предвидено дека највисокото ниво на ризик најпрвин ќе биде кај растенијата и животните.
XS
SM
MD
LG